Według najnowszych danych National Bureau of Statistics w pierwszym kwartale 2024 r. Całkowita sprzedaż detaliczna towarów konsumpcyjnych społecznych wyniosła 12032,7 miliarda juanów, co stanowi wzrost o 4,7%roku.Wśród nich sprzedaż detaliczna produktów zbożowych, ropy, żywności i napojów wzrosła odpowiednio o 9,6%i 6,5%, przy średniej tempie wzrostu.

W pierwszym kwartale 2024 r. Jakie nowe zmiany pojawiły się w przemyśle spożywczym?Co się stanie tegoroczny wiatr rozwojowy?

18 kwietnia 2024 Southwest Food Entrepreneurs Innovation and Growth, organizowana przez Chongqing Food Industry Association, Chongqing Culinary Association i Chengdu Food Industry Association.Pierwsze informacje o żywności zostaną omówione i zbadane w przyszłym kierunku rozwoju przemysłu spożywczego z większością ludzi w przemyśle spożywczym oraz realizują innowacje i rozwój przemysłu spożywczego.

W ostatnich latach branża detaliczna spożywcza stale wprowadzała innowacje i rozwinięte, takie jak integracja online i offline, dostosowana produkcja oraz inteligentne usługi, wnosząc nowe możliwości i wyzwania dla branży detalicznej żywności.

Format online i offline przełapanie się

Preferencje wyboru konsumentów dotyczące kanałów i produktów również nasilają się.Dane pokazują, że sprzedaż żywności i napojów przyspiesza transfer online, a e -commerce treści reprezentowane przez Douyina i Xiaohongshu staje się ważnym silnikiem wzrostu.

Przykładając przekąski, w 2023 r. W 2023 r. Sprzedaż w Omni -Cannel spadła o 1%rok -JEDEN, ale odsetek sprzedaży Douyina wzrósł z 2,5%do 3,7%, a sprzedaż wzrosła o 49,4%rok -jesta. Sprzedaż wzrosła również odpowiednio o 4,2%i 2,6%rok –

Jako ważny kanał sprzedaży żywności, offline przeszedł poważne zmiany w sytuacji rynkowej.Tradycyjna sprzedaż w zakresie funkcji spadła, a rozwój sklepów zwolnił.

W ciągu ostatnich dwóch lat kontynuowano wiadomość o zamykaniu sklepów w głównych systemach Super Chain Systems.W 2022 r. W pierwszej połowie 2023 r. Zamknęło 58 sklepów China, a 106 sklepów zamknęło sklep w pierwszej połowie 2023 r.; Miejsca w 2023 r.;

Kiedy sklepy w Beijing Carrefour, Wal -Mart i inne sklepy zostały wycofane, supermarkety, takie jak Hema i Qixian, szybko „przyjęte”, oraz Sam, Costco (Kaishi), a inne sklepy z członkami przechowywania zaatakowały i otworzyły nowe sklepy.

Niezależnie od tego, czy jest to sklep członków magazynu, trudny kanał rabatowy, czy rozwój treści online, zmiany w tych kanałach zasadniczo zaspokajają obecną zmianę popytu konsumentów:Zapewnij konsumentom produkty o wysokiej jakości i niskiej jakości, podczas gdy kompleksowa optymalizacja jakości produktu, poziomu usług i doświadczenia konsumentów.

Nowe produkty są ważną siłą napędową wzrostu różnych kategorii

Formaty online i offline znacznie się zmieniły.

Zhao Ting, szef Emerging Business of Nelson IQ ChinaUdostępnij na forum„Trendy rozwojowe i możliwości rozwoju innowacji dla przemysłu spożywczego w 2024 r.”Mówiono, że według badań NIQ chińscy konsumenci są bardziej skłonni do zakupów z kombinacjami online. potrzeby konsumentów w odpowiednim czasie.

Zhao Ting, szef Emerging Business of Nelson IQ China

Zhao Ting wskazał, że Nielson IQ dzieli głównie czynniki promujące wzrost kategorii na cztery kategorie: nowe produkty, wzrost cen/redukcja ceny, aktualizację konsumpcji i sprzedaż starej produktu.Wśród nich nowe produkty są ważną siłą napędową wzrostu różnych kategorii.

Po stronie konsumentów konsumenci mają pozytywne podejście do konsumpcji wobec nowych produktów.Z powodu wrażenia konsumentów do kupowania nowych produktów „Lepsze doświadczenie” i „Ultra -wysoka koszt” są uważane za czynniki dla konsumentów przy wyborze nowych produktów. Najnowszy trend jest również ważnym czynnikiem wpływającym na decyzje dotyczące zakupu konsumentów.

Ponadto przekazywanie koncepcji emocjonalnych marki, różnicowanie zapewniająca wartość emocjonalną konsumentów oraz zwiększona współpraca online i offline w celu promowania pełnego cyklu produktów we współpracy online i offline poprzez marketing online i może wyróżniać się w zaciętej konkurencji.

Konsumenci nieustannie przechodzą zmiany międzypokoleniowe, a potrzeby użytkowników stale się zmieniają.

Jeśli strategiczne pozycjonowanie przedsiębiorstwa nie jest naprzód, a pojęcia kategorii nie są dokładne, nie mogą dopasować się do potrzeb i tęsknoty nowej generacji konsumentów i nie mogą uzyskać przychylności. Zostanie trafiony, a następnie szara twarz powróci do pochodzenia.

Tak więc, dla marki, w jaki sposób możemy wykonać dobrą robotę strategii korporacyjnej i innowacji kategorii?

2024 Enterprise Innovation Wzrost Hasło: Firm Strategia korporacyjna+Wzmocnienie podstawowej konkurencyjności


Chen Chaohui, prezes Syczuan Baijia Akuan Food Industry Co., Ltd.Przemysł żywności i napojów i gastronomicznych szczegółowo wyjaśnił hasło do wzrostu innowacji 2024.

Powiedział, że chociaż w ostatnim 2023 r. I obecne środowisko rynkowe, chociaż rynek konsumencki ma niewystarczające zaufanie, słabą siłę nabywczą, rolki branży są poważne, a konkurencja cenowa nasiliła się.„Ale przedsiębiorcy nie należy zniechęcać, ponieważ przemysł żywności i gastronomiczny jest wiecznym przemysłem rosnącym i słabym branżą cyklu. Wpływ twarzy makroekonomicznych jest stosunkowo niewielki. Zaraz branży, to, co wszyscy muszą zrobić, polega na przestrzeganiu głównego biznesu,, Zarówno wewnętrzna, jak i zewnętrzna uprawa, jak i szybki postęp, aby zapoczątkować możliwość wyróżnienia się.

Jednocześnie Chen Zhaohui zauważył, że aby osiągnąć długoterminowy i zdrowy wzrost, konieczne jest wzmocnienie strategii korporacyjnej i wzmocnienie ich podstawowej konkurencyjności.Przede wszystkim musimy uporządkować strategie, dokładne pozycjonowanie i skupić się na utworach, w których jest przedsiębiorstwo;

Chen Chaohui, prezes Syczuan Baijia Akuan Food Industry Co., Ltd.

Od innowacji produktu po innowacje kategorii

Naprawdę tęsknię za Wang Bin, głównym konsultantem i dyrektorem ds. WzrostuPodstawowa logika stworzona przez innowacje produktowe i duże przedmioty dla przedsiębiorców.

Wang Bin zwrócił uwagę, że mikroinnovation może pomóc produktom osiągnąć określoną skalę.Główną osą mikroinnovacji jest łańcuch wartości, który jest głęboko wykopany pod kątem doświadczenia konsumenckiego i stosowany do innowacji aplikacji wokół konsumentów.Ale jeśli chcesz utworzyć duży pojedynczy produkt, musisz osiągnąć destrukcyjną mikro -nie rozwijając.

Na przykład naprawdę chcesz, abyś był podzielony na dwa okresy innowacji produktu.Innowacje produktu w okresie 1.0 to głównie produkty oryginalnego Jujube, takie jak produkty nuklearne Jujube.Innowacja kategorii w okresie 2.0 obraca się wokół „czerwonych dat+”, takich jak daty mleka, orzechy jujube i jujube.

Wang Bin powiedział: „Na początku innowacji produktu Wang Bin wykorzystał konsumenta jako punkt wyjścia. Przy popycie na zdrowie i popularność towarów domowych Guo Chao, niektóre tradycyjne chińskie składniki stawały się coraz bardziej wygodne i pyszne. Ewolucja z ewolucji z Rodzaj składników do odpoczynku, takie jak czarne pigułki sezamowe, świeże świeżo duszone gniazdo ptaków ”

„Jeśli chodzi o poznanie konsumentów, cudzoziemcy mają własne szalone czekoladowe patyki energetyczne. Jako punkt odniesienia naprawdę chcę, aby twoja czerwona szkoła dążyła do„ własnego kija Energy Chińczyków ”.

Red School Zao Ren głęboko łączy również nawyki potrzeb i zakupów konsumentów.„Okazuje się, że nasze czerwone daty znajdują się w obszarze towarów suchych, a teraz na nowo zdefiniują w obszarze odpoczynku, dodając częstotliwość kupowania konsumentów i rozszerzając scenę zakupu konsumentów”.

Naprawdę tęsknię za Wang Bin, głównym konsultantem i dyrektorem ds. Wzrostu

Buduj różnicowanie marki wokół „głębokiej uprawy grupy docelowej”

On Yao, założyciel Sichuan Creative Box Brand Marketing Planning Co., Ltd.W tematyce dzielenia się „eliminacją marek budynków różnicowych niepewności”, bez względu na to, że jeśli firmy spożywcze chcą dobrze żyć w 2024 roku, muszą być inne.

W obliczu zmieniającego się rynku, tylko poprzez wprowadzenie samej marki w ruch, możemy osiągnąć czerwony markę po zanikaniu ruchu.

Istnieją trzy sposoby budowania różnicowania marki: tłum docelowy, funkcja/kategoria, wartość duchowa (wartość emocjonalna).Marki muszą być zróżnicowane w tych trzech aspektach, aby zbudować własny unikalny system poznawczy marki.

W obliczu coraz bardziej zaciętego środowiska rynkowego sposób utrzymywania wysokiego i walki nie jest odpowiedni dla większości firm.Budowanie różnicowania marki wokół „pogłębiającej się grupy docelowej” jest bardziej sposobem na lądowanie.

„Przechodząc do potrzeb grupy docelowej, nawyków konsumpcyjnych i zmian w preferencjach, wykorzystują zróżnicowane marki i zróżnicowane produkty, aby skupić się na tłumie i skoncentrować swoje mocne strony, aby przynieść przełom w biznesie”.

On Yao, założyciel Sichuan Creative Box Brand Marketing Planning Co., Ltd.

W kontekście obecnych krajowych podstaw gospodarczych, niewystarczającego zaufania do rynku konsumenckiego i słabej siły nabywczej przemysł spożywczy stoi w obliczu wielu wyzwań.Jednak to wyzwania inspirują innowacyjny duch i wzrost naszego przedsiębiorcy.

W przypadku przedsiębiorstw gra małych i dużych przedsiębiorstw jest zupełnie inna, a małe przedsiębiorstwa nie mogą ślepo naśladować dużych przedsiębiorstw.Duże przedsiębiorstwa mają wystarczające zasoby i siłę, aby zakończyć dywersyfikację, nawet jeśli spalają pieniądze, mogą sobie na to pozwolić.