Źródło: LEI Technology

Jiuyang, 30 lat.

Dowiedziałem się, że w moim domu jest więcej niż jeden produkt jiuyang: są maszyny soymilk, maszyny do łamania ścian i kuchenki ryżowe, a najczęściej używana jest matka.

Chociaż na dole jest rząd restauracji śniadaniowych, moja matka przygotuje dla nas śniadanie każdego ranka.

Matka nalegała nie tylko dla nas śniadanie.Chociaż w aplikacji na wynos, każde jedzenie można znaleźć w domu, o ile będziesz mieć możliwość gotowania, od czasu do czasu będziesz gotować.Zimą moi krewni wysłali pępek pomarańczowy, a moja matka ścisnęłaby nam sok.

Jeśli jesteś zmęczony i zajęty, musisz zrobić śniadanie, gotować i sok.

Zdrowie jest pierwszym priorytetem wszystkich.Od Wolfberry, którzy wolą pić mleko sojowe po picie gorącej wody, po doniczki zdrowotne, Chińczycy z „chińskim żołądkiem” zawsze byli zdrowiej w diecie.Aby rozwiązać małe problemy życia i wykorzystać produkty naukowe i technologiczne, aby uczynić życie ludzi zdrowszymi, to ścieżka rozwoju, którą Jiuyang był od 30 lat.Dzisiaj małe problemy życia osiągnęły Jiuyang i jest to także jedyny sposób, aby Jiuyang podróżował w kierunku morza gwiazd w przyszłości.

1. Ponieważ uwielbiam pić Soymilk, wymyśliłem maszynę Soymilk i stworzyłem nową kategorię.

Mówi się, że historię mleka sojowego można prześledzić do dynastii Han w moim kraju, a wynalazcą był król Huainan Liu an.W tym czasie matka Liu An była chora i nie mogła jeść, więc chtulła namoczoną fasolę sojową w miazgę i nieoczekiwanie odkryła, że ​​mleko sojowe było dobre dla jej stanu.Odtąd mleko sojowe stało się popularne w Chinach.Jednak ręcznie wykonane jest ręczne mleko sojowe. Prefabrykowane produkty.

W 1994 r. Wang Xuning, który uwielbia pić mleko sojowe, wynalazł pierwszą automatyczną maszynę do Soymilk House.Po wynalezieniu maszyny Soymilk, Wang Xuning CO -CO -CO -CODIND JIUYANG z trzema uczniami.

Od urodzenia maszyny soymilk Jiuyang zostały „połączone z oprogramowaniem i sprzętem”.

Aby fasola zmiażdżyła stan „pozbawiony pozostałości”, wymagana jest silna technologia kruszenia. Złote kombinacja kształtu ostrza, materiału i ciała kubka powoduje, że każda fasolka zmiażdży w najlepszym stanie.

Kluczem do tworzenia mleka sojowego, a także ręcznie robionego jest ciepło: temperatura jest zbyt wysoka, wytwarza dużą ilość piany i jest łatwy do przepełnienia; A mleko sojowe nie jest dobre ani bezpieczne.Dlatego Jiuyang wynalazł opatentowaną technologię i technologię antyprzewodnikową Wenhuo gotowanej, dzięki czemu mleko sojowe było w pełni gotowane w najbardziej odpowiedniej temperaturze i mogło zapobiec przepełnieniu, tworząc unikalną krzywą wydobycia i gotowania.

W ciągu pierwszych dziesięciu lat zakładu Jiuyang zrobił tylko jedną rzecz: mały problem z tworzeniem mleka sojowego wokół użytkowników, stale ulepszał technologię funkcjonalną i gromadzącą się, umożliwiając maszynom soymilk wprowadzanie milionów gospodarstw domowych, a jednocześnie skonsolidował produkt produktu i bariery techniczne.Główna marka głowy uruchomiła później odpowiedni produkt, ale maszyna soymilk Jiuyang zawsze była daleko.

2. Zgromadzenie trzech podstawowych technologii, uczyń układ wielokategorii i z powodzeniem przejdź do całego domu.

Podczas ciągłego iterowania maszyny SoyMilk Jiuyang opracował ważne technologie, takie jak wiodąca technologia jazdy motorycznej, inteligentna technologia kontroli temperatury, technologia ekstrakcji żywieniowej i technologia dynamiki płynów i technologia antyprzewodowa. Do 2-3 ich technologii, takich jak kuchenki ryżowe, muszą kontrolować temperaturę, maszyny do przełomu na ścianach muszą wyodrębnić, a suszarki do włosów i pralki podłogowe wymagają kontroli silnika i temperatury

Po dziesięciu latach skrzydła Jiuyanga były pulchne.W oparciu o rezerwy stosu technologii urządzeń domowych wspierane przez trzy podstawowe technologie, Jiuyang przeszedł do większej liczby kategorii małych urządzeń.

W nowej kategorii Jiuyang nie na ślepo krzyżował się, ale skupił się na punktach bólu chińskich użytkowników na temat zdrowia, zoptymalizowanych dojrzałych kategoriach lub utworzonych więcej nowych kategorii, aby zapewnić Chińczykom więcej urządzeń domowych, lepszy lepszy sposób, lepszy lepszy sposób Rozwiąż małe problemy w życiu.

Udane działalność w zakresie Breaking Machine University Uniwersytetu Jiuyang to klasyczny przypadek „ograniczenia dużego rynku z małym problemem”.

Maszyna ścianowa działa z dużą prędkością, aby jeść delikatniejsza.Jiuyang stwierdził, że tradycyjne maszyny do łamania ścian są „zimne i złamane ściany”, ale chińskie gorące napoje uwielbiają gorące napoje, szczególnie gdy jest zimno, tylko pij gorące napoje, a maszyna do łamania ściany powinna mieć co najmniej opcje picia.W oparciu o technologię kontroli temperatury i zgromadzonej przez wiele lat, Jiuyang wynalazł maszynę do łamania ścian grzewczych w 2016 roku, co może z łatwością zwiększyć się napojów na pożywne.

W rzeczywistości nie jest łatwo podgrzewać maszynę do rozbicia ścian, stawiając czoła wyzwaniom związanym z składnikami, przepełnionym, smakiem i innymi wyzwaniami.Jednak jego zasada jest bardzo podobna do maszyny Soymilk, obejmującej silniki, kontrolę temperatury, wrzenie, przepływu przeciwzaprzestrzeniowe i inne technologie, a są one dyrektorem Jiuyang.Po sukcesie maszyny do łamania ścian grzewczych, Jiuyang nadal ciężko pracował nad czyszczeniem kłopotów, dużego hałasu i innych „małych problemów” i stale uruchamiał produkty wybuchowe, dorastając na szczycie kategorii maszyn do przełomu i stale żył, żył stale Przez 8 kolejnych lat przez 8 kolejnych lat.

Sukces kolejnej kuchni ryżowej w Jiuyang wynika również ze świadomości „małych problemów” życia użytkownika.

Już w latach 50. XX wieku kuchenka ryżu została wynaleziona przez Japończyków i jest jednym z najwcześniejszych popularnych małych urządzeń w Chinach.Jednak gdy Jiuyang wszedł na rynek, produkty na rynku zostały wykonane z wewnętrznego ścięgna powlekania aluminiowego, aby zapobiec przyczepności ryżu.Jednak po pewnej liczbie razy lub po wcieraniu piłki drucianej powłoka będzie miała ryzyko upadku.

Jiuyang, który znalazł „powlekanie ryzyka”, objął prowadzenie w uruchomieniu pierwszej kuchenki ryżu żelaza w 2014 r., Aby skutecznie zapobiec zagrożeniom zdrowotnym ścięgien wewnętrznych powlekania aluminiowego w 2018 r.; Efekt gotowania po raz pierwszy; Technologii mikrokontrolowania dodatkowo poprawia nieostronną wydajność.Dzisiaj Jiuyang żył później i stał się główną marką krajowego rynku kuchenki ryżu.

Oprócz soymilk, maszyn do łamania ścian i kuchenki ryżu, Jiuyang wprowadziło również urządzenia kuchenne, takie jak sażone powietoty, oczyszczacze wody, kuchenki indukcyjne, garnki zdrowotne i maszyny do czyszczenia, suszarki do włosów itp. Urządzenia elektryczne, urządzenia elektryczne itp. ., od kuchni do całego domu.W ciągu ostatnich trzech dziesięcioleci wszystkie produkty Jiuyang przestrzegały tego samego widoku produktu: zwróć uwagę na dobre potrzeby życia użytkownika, skorzystaj z technologii, takich jak silnik, kontrola temperatury, ekstrakcja i inne technologie w celu wprowadzania innowacji produktów i lepszego spotykania się Potrzeby zdrowego życia użytkowników wymagają esencji

Z perspektywy tras produktów udane produkty Jiuyanga nie opierają się na cenach niskiej jakości, ani po prostu układają parametry PK, ale powrócić do potrzeb użytkowników.Myślę, że jest to typowa droga wzrostu o wysokiej jakości.Wśród małych marek urządzeń domowych Jiuyang niekoniecznie jest najszybszym biegaczem, ale ma okazję zostać jednym z najdalej graczy.Wraz z rozwiązywaniem małych problemów Jiuyang stopniowo wyrósł na małego małego giganta urządzeń i z powodzeniem na liście na giełdzie papierów wartościowych w Shenzhen w 2008 r., Tworząc dużą przyczynę małych urządzeń.

Od kuchni po salon Jiuyang stał się najwyższej klasy firmy z urządzeniami domowymi w Chinach.Promując włączające urządzenia zdrowotne, Jiuyang aktywnie uczestniczył w opiece społecznej w 2010 roku. , aby co najmniej 500 000 studentów dziennie mogło uzyskać więcej obiadu żywieniowego.Z drugiej strony aktywnie uczestniczył w tym kraju. na chińskiej stacji kosmicznej.W dzisiejszych czasach astronauci mogą jeść gorące posiłki w 40 minut.

Kuchnia rodzinna, publiczna kuchnia dobrobytu i kuchnia kosmiczna to trzy główne kierunki na 30 lat Jiuyanga:Użyj nauki i technologii, aby rozwiązywać małe problemy, aby ludzie byli zdrowszymi; i zarabiaj 400 000 metrów wysokości na dużej wysokości.

Przestrzeń ma unikalne środowisko fizyczne, podczas gdy stacja kosmiczna ma bardzo wysokie wymagania, takie jak bezpieczeństwo, rozpraszanie ciepła, redukcja hałasu, przeciwbakteryjna, niezawodność itp. Dlatego nie jest łatwo przenosić urządzenia elektryczne w kosmosie.W ciągu ośmiu lat Jiuyang miecz był szlifowany.

Dzisiaj, jako uczestnik Kosmicznej Kuchni, technologia kosmiczna Jiuyanga stanowi „efekt przepełnienia” i staje się liderem cywilizacji technologii urządzeń kuchennych kosmicznych.W rzeczywistości, od czasu miesięcznego projektu Apollo w Stanach Zjednoczonych, technologia kosmiczna trenowała cywilizację.W ciągu 23 lat China Manned Aerospace Engineering Office wprowadziło to od czasu wdrożenia chińskiego projektu lotniczego w 1992 r., Wkształcono ponad 4000 osiągnięć technologicznych lotniczych w cywilne użycie, które są szeroko stosowane w różnych branżach branżowych kraj.

W 30. rocznicę konferencji nowej produktu, istnieje wiele nowych flagowych urządzeń uruchomionych przez Jiuyang, takich jak Jiuyang Space Hot Small Clean R5P.

1. Hot Small Clean R5P: Błogosławieństwo technologii kosmicznej, pierwszy oczyszczacz wody w historii, który nie polega na sprzedaży filtrów, aby zarabiać pieniądze.

Największym bólem tradycyjnego oczyszczacza wody jest „wtórne zanieczyszczenie”.Ponadto gniazdo wody z kranu wody może również stać się wejściem do elementu filtra przez bakterie.Elementy filtra nie można wymieniać każdego dnia, więc przeciwbakteryjne stały się powszechnym problemem w branży oczyszczania wody.

Zadaniem Jiuyang podczas opracowywania kuchni kosmicznej jest opracowanie sprzętu do picia kosmicznej. wpłynie nie tylko na lotnisko, ale zdrowie personelu zagrozi również normalne działanie sprzętu.Jednocześnie, ze względu na wysokie koszty logistyki, stacja kosmiczna nie może obsługiwać często wymiany elementów filtra.

Po dużej liczbie eksperymentów Jiuyang dodał jednocześnie materiały przeciwbakteryjne tlenku cynku. Wiele małych problemów z wodą pitną w przestrzeni.

Tym razem Jiuyang używał materiałów przeciwbakteryjnych tlenku przestrzennego i technologii oczyszczania wody w kosmosie R5P, a materiały tlenkowe cynku włączone do elementu filtra i rurociągi mogą uwalniać sterylizację jonów cynku i dezynfekcję. 80 ° C w celu wykonania cyklicznej cyklicznej sterylizacji w czasie rzeczywistym, z pełną szybkością przeciwbakteryjną 99,9%.Warto szczególnie wspomnieć, że pełna seria oczyszczaczy wody Jiuyang została wyposażona w technologię przeciwbakteryjną, osiągając prawdziwą zdrową wodę pitną.

Yang Space Heat Small Clean R5P ma również unikalne technologie, takie jak technologia mineralizacji Quanquan i najnowsza generacja technologii dużych prędkości przepływu. W przypadku elementu filtra Jiuyang przejął prowadzenie w stosowaniu długotrwałych technologii samowystarczalistych i mniejszych napięciowych, a inteligentny element żywotności filtra do osiągnięcia przełomu całej maszyny przez 6 lat. Martwienie się oczyszczacza wody.

2. Wszechmocny przełomowy Mistrz żywienia Y8: Smak można dostosować, innowacyjne pakiety gotowania, każdy może korzystać z dobrej maszyny do gotowania.

Maszyna łamania ścian w kategorii pięści Jiuyanga również wprowadziła ciężkie aktualizacje.

Powód, dla którego maszyna do przełomu jest mile widziana przez chińskie rodziny, ponieważ ma funkcję „wielofunkcyjną”, taką jak sokowirówka, maszyna do gotowania, maszyna do napojów zimnych itp., A nawet może wytwarzać koktajl i mięso.Jednak nie jest łatwo uczynić wiele i w pełni funkcji „dobre, ale dobrze”.Maszyna przełomowa na rynku podkreśla, że ​​im lepiej ”, ale w końcu nie jest to odpowiednie dla wielu składników.Ponadto punkty bólu są na ogół duże, trudne do czyszczenia i trudne w użyciu.

W odpowiedzi na to premiera Jiuyanga może być najbliżej idealnej maszyny do łamania ścian: wszechmocnym mistrzem żywienia żywieniowego Y8.

To, czy możesz uczynić składniki wystarczająco dobrze, jest kluczem do pomiaru siły maszyny do rozbicia ściany, ale nie jest to jedyny standard.

W oparciu o silnik zasilania bezszczotkowego bez częstotliwości, Jiuyang niezależnie opracował system kruszenia Blenderx, który może trafić do składników do wielkości średnicy 85 mikronów.Ale nie wystarczy wydobyć odżywianie.Podczas robienia gorących napojów, w oparciu o opracowane przez siebie „New Huitong Remote Technology”, Y8 pozwala napojom szybko się rozgrzewać i gotować bez rozlania, podobnie jak „powolne duszone gulasz” Laohuo Liang Tang, Guangdong, więc składniki odżywcze tam tam są więcej opadów.„Hot Wall” jest podstawową konkurencyjnością maszyny do łamania ściany Jiuyang tylko środek.

Oprócz odżywiania różnych składników, które mogą być automatycznie i skutecznie wyodrębnione, Jiuyang również wgląd w problem „trudnych” użytkowników, aby Y8 osiągnął wdzięczność i szybkość szlifowania i prędkość. Smakowie według składników, takich jak fitness.

Jiuyang Wszechmocny Przełom Wall Master Y8 jest również wyposażony w homologiczną technologię kuchenną: Średnia objętość mleka sojowego wynosi tylko ponad 40 decybeli, co jest lżejsze niż głos ludzi rozmawiających w pomieszczeniach.Ponadto, pierwsza automatyczna funkcja „integracji pieczenia w praniu” Jiuyanga pozwala Y8 na osiągnięcie prania o wysokim ciśnieniu w myciu o wysokim praniu do prania o wysokiej prania o wysokiej temperaturze suszenie „Trzy mycie i jedno pieczenie”, które mogą trwać przez dziesiątki godzin.

Jiuyang stwierdził, że młodzi ludzie nie mieli czasu lub nie znali mieszanki składników.Dlatego tym razem Jiuyang opracował czterech serii dobrego odżywiania, dobrej cery, dobrej energii, dobrego apetytu i 28 różnych smaków „codziennych dań ściennych z łamaniem jedzenia”.Jeśli użytkownik musi tylko umieścić składniki Y8, inteligentny system będzie pasował do wyłącznego programu ekstrakcji, aby odpowiedni napój.

3. 0 Powłoka kucharza ryżu 40N9U Pro: Ciągle przełóż techniczny sufit i staje się 0 powłoką kuchenną ryżu „True King”.

Kolejnym produktem wagi ciężkiej zaprezentowanej na konferencji nowej produktu jest powiązany z 2024 0 020 -powlekany kuchenkę ryżową 40N9U Pro.

Jiuyang jest założycielem 0 powłok ryżowych.Z perspektywy form produktów 0 powłoknych kuchenki ryżowej nie są trudne do osiągnięcia.Jednak nie jest łatwe w użyciu stali nierdzewnej na kuchence ryżowej: funkcja rdzenia kuchenki ryżowej pokrytych kuchenką ryżową, aby zapobiec lepki garnku ryżu.Aby utrzymać wewnętrzną binetykę w kuchence ryżowej bez przylegania do powłoki, wydatki Jiuyanga zostały wyczerpane, aw 2022 r. W 2022 r. Utworzono oryginalną „zimną i zimną technologię błony hydraulicznej”. Wewnętrzne ścięgno. Wewnętrzne ściany żółciowe.

Tym razem Jiuyang poszedł dalej i został wyposażony w nowo ulepszoną „technologię zawieszenia aktywacji ryżu” na 40N9U Pro.

Jiuyang zoptymalizował dołów mikrokontroli wynoszącą 200 000 punktów przez ponad 1000 eksperymentów, przekształcając okrągłe mikrofinę w kwadrat, dodatkowo skracając doły mikrofonu, co znacznie zwiększyło powierzchnię zawieszonej folii nawilżającej. Ziarna „zawieszone” na ścięgna wewnętrznym, a efekt nieostronny jest bardziej oczywisty i dłuższy.

此外,九阳40N9U pro内胆表面还升级成8k镜面不锈钢材质,更加光洁更易清洗,且其硬度是316L不锈钢的3.5倍,已经过20万次的机床耐磨测试,这意味着正常使用30年不粘效果也一样出色。

电饭锅是用来做米饭的,除了健康的0涂层、便捷的不粘外,好吃也是用户最核心的需求。针对此,九阳深入到米种环节,结合米种特性研究最适合的烹饪模式。在产品层面,在双核风冷系统中加入远红外顶加热,进而可实现对米饭温控曲线的精准控制,可根据米种自动适配对应的烹饪曲线,均能达到香、糯、弹、松、匀、沸、润、平、甜、盈的10A好米饭标准。同样的米种也能进行个性化的烹饪,孩子想吃有嚼劲的,父母想吃软糯一点的,均可一键搞定。

九阳的三大旗舰新品的使用场景截然不同,但我们却可以看了一模一样的产品理念:

一方面洞察用户生活中的细微需求,包括用户动态变化的需求、需求背后的需求,再想法设法去满足。哪怕是已经成功解决的小问题(比如0涂层不粘),也会不断升级,尽力形成完美方案,这是一种咬定青山不放松的态度。

另一方面愿意花大力气将产品“做重做深”。比如净水器的抗菌问题,九阳就用“大力出奇迹”的方式,去攻克太空厨房的难点,在这一过程形成了强大的长效抑菌净水科技;再比如为了让用户吃到口感更好的米饭,喝到营养更丰富的饮品,九阳会深入上游去研究食材、食品、营养,给用户更专业的解决方案。纵观整个家电行业,都只有九阳在做这样的“笨重模式”,虽然投入可能会大一些,回报周期会长一些,但九阳乐此不疲,只为更好地解决用户的小问题。

在日新月异的科技产业,长江后浪推前浪,能走过30年依然在舞台中央的企业并不多。

九阳从一台小小的豆浆机出发,逐步扩充品类,从厨房走向客厅,成为头部家电巨头,成功穿越周期的根本原因在于其30年都只专注一件事:倾听用户声音,帮助用户更好地解决生活中面临的小问题。

用户生活中的小问题有很多,比如出行、餐饮、娱乐等等,九阳只聚焦在用户健康生活的小问题,再基于其擅长的底层技术通过产品创新去满足,比如其发明并开创的豆浆机品类,持续领先于行业的破壁机,首创的0涂层不粘电饭煲,都是靠解决用户健康生活的小问题而取得成功。

今天的市场竞争异常激烈,也充满诱惑。仅仅是在生活小家电领域,就出现了一些营销驱动的网红品牌,也有一些狂卷价格的平替品牌,风头无两。在AWE 2024上,将大模型与厨电结合也成了一些品牌展区的潮流。然而在市场快速变化时,九阳却一直冷静地坚持自我:没有追逐概念风口,没有被时兴的模式或者营销创新所吸引,而是死磕一个又一个“小问题”,仅仅是给国人磨好豆浆这件事就可以干30年,让国人喝上更营养健康的热饮,让电饭锅不再有涂层这些小事,一干也是许多年。

九阳三十周年活动主题是“致敬伟大的小问题”,这句话让我陷入了很长时间的思考。为什么是小问题,为什么小问题可以伟大?我想,是因为每一个小问题被解决,都可能成为伟大的事业,可以在场景中放大——比如九阳的厨电科技可以服务于太空大业;可以在群体中普惠,每一个人的小问题乘以14亿,就是足以改变世界的伟大发明——比如九阳的品质小家电进入千家万户服务于中国消费者。

其实很多伟大的发明,都源自于生活中的小问题。特斯拉掀起深远的新能源汽车变革,只是因为马斯克想让汽车能源变得更清洁,为地球减轻负担;英伟达在今天成为AI巨鳄是黄仁勋当初没想到的,因为当年英伟达做显卡只是想解决计算机图形计算这一“小问题”……

甚至可以说,科技的创新原点,就是解决小问题,九阳“致敬伟大的小问题”,也是在向科技创新致敬。从书面定义来看,技术的本质就是一种工具或方法,用来解决问题、改善生活或执行特定任务。科技是现代社会的基础设施,但不论多么前沿、多么复杂、多么系统的技术都是为“问题”而生。

伟大的创新都源自于小问题的解决。当很多人在关注大问题时,生活中司空见惯的小问题却往往被忽视了。有一句英语俚语叫“房间里的大象”,意思是房间里的人们,对于存在于众目睽睽之下,房间里的一头大象却视而不见。它常常用来比喻“合谋的集体沉默”,指人们对于显而易见、不可忽略的某种事实,却选择刻意回避,视而不见。

几十年里电饭锅都有铝制涂层的脱落风险,几十年里净水器都有细菌滋生的疑难问题,几十年里破壁机都存在只能喝冷饮的用户痛点……这些都不是因为九阳发现才出现的小问题,而是“房间里的大象”。关注眼前的小问题,用科技消灭“房间里的大象”,不论产品多么朴实无华,都称得上是伟大的创新,这是“致敬伟大的小问题”的另一层内涵。

洞察用户生活中的小问题是人文关怀,解决问题的方法是技术创新。“致敬伟大的小问题”,所有伟大的科技公司都是站在了技术与人文交汇处,成了人们生活中的一束光。