W moim kraju jest wiele narodów, a różne zwyczaje w różnych miejscach sprawiły, że kultura żywności chińskiej cywilizacji była kolorowa.Zgodnie z tradycjami różnych miejsc, które są również bardzo różne: na przykład Północni jedzą pierogi, południowe teczki jedzą paliwo; ; Jak tylko jesz makaron i gulasz, jedzisz pierogi w drugim dniu;Wielu Chińczyków jest bardzo szczególnych na temat pierwszego posiłku w Nowym Roku Księżycowym.

Shandong: Królestwo Królestwa Noodle

Shandong jest dużą prowincją makaronu.Shandong Pasta opiera się na kleszczych makaronach ryżowych, dodaj mąkę pszenną, wodę, kolor i dostosowuje ją do różnych kolorów.Shandong Noodles powstał w HEZE i ma historię ponad 300 lat.Plastikowe artyści ze starego społeczeństwa „po prostu zarabiaj na życie, spacerują w kwartecie ze łzami”, noszą skrzynkę, spacerują po mieście i robią to na ulicach.Dzisiaj, jako cenne niematerialne dziedzictwo kulturowe, do cenionej jest sztuka plastikowa, a gadżety również weszły do ​​Hall.

Zhejiang: Ciasto ryżowe

Ciastka ryżowe: Ciasta ryżowe to ciasta na parze gotowane na parze z lepkim ryżem lub makaronem ryżowym.Na wiosennym festiwalu wiele obszarów mojego kraju zwraca uwagę na jedzenie ciast ryżowych.Ciasta ryżowe są żółte i białe, które symbolizują złoto i srebro.

Henan: makaron pierścień

W niektórych obszarach Henan pierwsza rodzina z nich zjadła pierożki, aby gotować „Złoto”. A w tym roku dostanę fortunę w przyszłym roku?

Guangxi: Zongzi

Ludzie Guangxi chcą owinąć pierogi na chiński Nowy Rok, ale to wielka sprawa.Przygotuj dwa lub trzy tygodnie z wyprzedzeniem, przygotuj składniki, roczny rynek ładunków ma być kilka razy! Cały dzień.Bao Zongzi to praca techniczna, jak i siłą do pracy.Tego dnia najlepiej było znaleźć w doniczce, że należy go zamieszać.Gotowane pierogi ryżowe można podłączyć jeden po jednym z haczykami, wisząc pod okapem lub na balkonie (słońce nie może być słońcem) i należy je gotować z wodą co trzy miejsca. nie być zepsute.W Guangxi pierogi ryżowe nie tylko upamiętniają postać historyczną.

Hubei: „Three All”, „Trzy ciasta”, „Trzy tabletki”

Ludzie w Hubei jedzą noworoczną kolację na „Three A Full”, „Three Cakes” i „Trzy tabletki”.„Sanquan” to wszystkie kurczaki, wszystkie kaczki i całe ryby.

Chongqing: Kaczka

Chongqing: „Mięso Mięso” i „Papryka morska irygacja” są niezbędne.Najważniejszym z nich jest „Mięso klamry” i „irygacyjne papryki morskie”.„Zamocowanie mięsa” wydaje się proste, ale aby być naprawdę grubym, ale nie tłustym, delikatnym i orzeźwiającym, konieczne jest ciężko pracować; Marynki pikle przez pół miesiąca.W Sylwestra możesz ją zdobyć na stole z olejem.

Pekin: miód, saqima

Oprócz „przekąsek” starego Pekinu, oprócz dań sylwestrowych, jest to jak ciasto starożytnej ofiary przodków przodków przodków przodków -zaopatrzenie w samotność i samma, czyli samma, czyli samma, czyli samma samma Również konieczność jedzenia w Pekinie.Oprócz dobrze znanych potraw, takich jak pierogi i ciasta ryżowe, starzy ludzie mają również „sos fasoli”. Podobne do „„ mięsa ”.Istnieje również „Polar musztardowy”, które jest zimnym daniem dla wina i przystawek.Istnieje wiele tłustych potraw, które ludzie jedzą na festiwalu, a te zimne potrawy mogą nadrobić tę wadę.

Północny wschód: pierogi

„Wygodne, ale leżące pyszne pierogi”.Ludzie północno -wschodnie nie są wyjątkiem.Północno -wschodnie odważne, a noworoczna kolacja musi być ogólnie atmosferycznaKurczaki gulasze, gulasz, duszony karp, proszek z wieprzowiny, sos kostny itp. Są niezbędne do jedzenia w Nowym Roku.

Szanghaj: laboratorium Bean

Podczas kolacji w sylwestra zawsze znajdują się kiełkowanie fasoli i kiełków soi na noworocznych matach, ponieważ symbolizuje to Sheng i Hair, co jest bardzo pomyślne.Jeśli chodzi o stare zwyczaje w Szanghaju, nie zaleca się jedzenia zupy w sylwestra.To oczywiście nonsens.

Jiangxi: Fish Dumpling Fish

Jedz pierścienie i ryby w pierwszym posiłku w rejonie Poyang w Jiangxi, co oznacza „Jiaizi” i „więcej niż rok”.

Fujian: makaron

Pierwszy posiłek wiosennego festiwalu w Fujian Minnan ludzi jedzą makaron, co oznacza „długie”.

Guangdong: Wannian Food

W niektórych obszarach Guangdong pierwszy dzień Nowego Roku musi jeść „10 000 lat jedzenia”, to znaczy posiłków, które rodzina je wystarczająco na trzy dni wiosennego festiwalu, a to oznacza „nie martw się o jedzenie i picie ”.W dziedzinie Chaozhou pierwszy posiłek często je „zgniliznę” z makaronu ryżowego i rzodkiewki, a także „pięć zup owocowych” wykonanych przez picie obywateli i nasion lotosu, co oznacza, że ​​„słodkie życie jest słodkie, długie i długie „.

Tybet: starożytny Trump

W Nowym Roku Kalendarza Tybetańskiego, począwszy od połowy grudnia, każde gospodarstwo domowe eksploduje „wyścig karny” -owoc olejowy wykonany z masła i mąki.Obraz oleju i owoców jest dziwny.Jednocześnie każda rodzina musi również przygotować drewniane wiadro zbożowe o nazwie „Chema”, wypełnione ravioli, ziarnami pszenicy, szeroką fasolą, owocami żeńczkowymi itp., Wstaw także zielone uszy, kutasy, karty słońca i księżyca itp. Małe masło.Smażone „karty” i „chema” są umieszczone przed bożkiem jako dostawca.W 29. nocy każda grupa rodzinna siedziała i zjadła „ucztę z makaronem”.Te makarony są pokryte różnymi rzeczami, które zawierają różne znaczenia, takie jak kamienie, wełna, węgiel drzewny i pieprz.

Guizhou: Bankiet długi

W Guizhou wiele grup etnicznych ma zwyczaj ustanowienia długiego bankietu. Zwłaszcza Qianqian, zwłaszcza Qianqian południowo -wschodni, jest bardzo.Wśród narodów mieszkańcy Miao w południowo -wschodnim Guizhou są najbardziej, a lud Dai jest drugi.Dla porównania, inne miasta w Guizhou nie mają długiej tradycji bankietowej. Ludzie, czy to ludzie Miao czy Yi.

Inne części Spring Festival Food Wprowadzenie

Rozdział Southwest

Według wulgarności narodu znane są obszary wiejskie niektórych mniejszości etnicznych w różnych mniejszościach etnicznych w prowincjach południowo -zachodnich, są znane jako maska ​​„połykania” na nadprzewaniu, głównie maski tygrysa w kształcie tygrysa i jest ostre ostrze, a jest ostre ostrze lub mały miecz w ustach.Mówi się, że kiedy potwór i potwory będą musiały otworzyć drzwi na dziedziniec lub w domu, te drzwi typu maski przełknie się w brzuchu, więc nazywa się to „połykaniem”.

Długo bieżąca woda, stale linie są główną cechą regionu południowo -zachodniego.Podczas wiosennego festiwalu, z perspektywy struktury diety, mieszkańcy południowo -zachodniego przywiązali znaczenie do ryżu i kleistego ryżu, a także pszenicy, kukurydzy, czerwonych świerszczy, szerokiej fasoli, zielonych świerszczy, gryki, ziemniaków, czerwonych świerszczy i SIRS . ziarno.Wśród nich produkty ryżowe są najbardziej charakterystyczne.Przez cały rok istnieją warzywa lub dzikie warzywa, smażone lub marynowane.Mięso to zwykle upiększenie, ale konsumpcja Nowego Roku jest duża.Zastosowanie dzikiej trawy i drzew jest szczególnie wystarczające.Skład żywności jest bardziej rozsądny i jest pyszny i nie jest ekstrawagancki.

Podczas wiosennego festiwalu na południowym zachodzie znajduje się wiele słynnych potraw.Chongqing i Syczuan mają Mao Ben Hot Pot, Camphor Tea Duck, Bed Mother Tofu, Gongbao Chicken, River Douhua, Jiachang Sea Cucumber, Long Copy Soldiers, Bald Noodles, Ye er Dumplings, mąż i żona Pinranges „Square”, „Little Manchu” ; Chrupiące nogi chmurowe, ryby zapiekanki Dali, smażone bambusowe robaki, makaron ryżowy, fioletowe promienie ryżowe, bębny wołowe, przynęty i „brązowe siedzenia z kurczaka”, „Zimi Full Seat”; Bażanty Stulami, żeń -żeń -szeń Ryż mieszany owocami, małe bułki owocowe, herbatę z masłem i „liu Lin Bankiet”, „Northern Tybetan Three Skarbne bankiety” i tak dalej.

Ludzie z Syczuanami witają gości, szczerze, dania nakładają się na dania; antyczny.Obecnie naturalny tło Xishuangbanna i Bamboo Foods Dai, które tańczą i tańczą, rozprzestrzeniają się po wielkiej ścianie. Ekspedycja północna „,„ East Expedition ”i„ Southern ”, tworząc fala współczesnych potraw, które nie zostały porażone od ponad dziesięciu lat.

Witamy wszystkich, aby uzupełnić swoje rodzinne miasto wiosennego festiwalu „Nowy Rok”!

Zwyczaj chińskiego noworocznego Nowego Roku Nowy Rok

Sylwester jest tradycyjnym zwyczajem chińskich ludzi.W czasach starożytnych pierwotnym znaczeniem terminu „sylwestra” było pogratulowanie starszych Nowy Rok, w tym poddanie się starszym, gratulacje dla Nowego Roku, powitanie Nowego Roku i życzanie życia.Kiedy spotkasz przyjaciół i przyjaciół rówieśników, musisz również dać mi gratulację.Wraz z rozwojem czasów zwyczaje sylwestra stale dodawały nowe treści i formularze.Oprócz poprzedniego sposobu opłacenia sylwestra telegramy etykietowe, nazywające Nowy Rok, Nowy Rok, Nowy Rok itp.

Nowy Rok jest na ogół od pierwszego do piątego dnia pierwszego dnia.We wczesnych latach i starszych latach było to awarie lub lekarstwo na żal.

Członkowie rodziny

Wczesnym rankiem, po tym, jak junior wstał, musimy najpierw zapłacić Nowy Rok starszym i życzyć starszym zdrowym i długowieczności.Po czczeniu starszych muszą z wyprzedzeniem podzielić „pieniądze noworoczne” przygotowane dla juniorów.

Odwiedź krewnych

Musisz udać się do jego ojca -w domu i domu matki w pierwszej lub drugiej klasie i przynieść prezenty.Po wejściu do drzwi, najpierw wiosluj obrazy i tabletki przodków, a następnie z kolei czcili starszych.Możesz zostać, grać, grać, dyskutować itp.

Wizyta etykiety

Jeśli dajesz znajomym Nowy Rok i wchodzisz do domu, jeśli jesteś płaski, musisz aresztować ręce. do pomocy.W takim przypadku na ogół nie jest konieczne siedzenie przez długi czas.Po czczeniu gospodarza powinien wrócić do kultu.