17 kwietnia temat nr 4 4 4 4 1000 juanów#1000 juanów#spowodował gorącą dyskusję wśród internautów.Według chińskiego sędziego facet w Guangzhou (nazwisko Hua) robił zakupy w lokalnych codziennych potrzebach i znalazł chleb, który wygasł na jeden dzieńKilka dni temu sąd ludowy w dystrykcie Baiyun, w Guangzhou, prowincja Guangdong opublikowała wyrok cywilny sprawy w Guangzhou, powinien zwrócić płatność 3 juanów od powoda Xiaosun i zapłacić 1000 Yuan.(Wiadomości 17 kwietnia, Dahui News)
Zrzucanie zrzutów spraw dotyczących chińskiej sieci dokumentów sądowych
„Został ukarany grzywną za jeden dzień”, brzmiało to jak „małe pytanie”, a imprezy wiedziały, że nadal go kupią.
Ale w każdym razie, z perspektywy bezpieczeństwa żywności, zachowanie roszczeń zdecydowanie nie jest aroganckie.Zgodnie z „prawem bezpieczeństwa żywności Republiki Ludowej”, jeśli konsumenci są uszkodzeni przez żywność, które nie spełniają standardów bezpieczeństwa żywności, mogą poprosić operatorów o poproszenie o odszkodowanie za straty, lub mogą również poprosić producentów o zapłatę dziesięć razy lub Trzy razy rekompensata;Dlatego roszczenia konsumentów są rozsądne.
Podobne przypadki miały również miejsce w sierpniu 2022 r. Inny konsument Xiao Li poprosił jogurt supermarketu o wygaśnięcie przez minutę, aby zrekompensować 1000 juanów, a po mediacji otrzymał 400 juanów.Można zauważyć, że jeden tydzień wygasł, ale jeden dzień lub jedna minuta jest również wygasła z perspektywy prawnej, nawet jeśli krótkoterminowy czas ważności, supermarkety powinny ponosić odpowiednie obowiązki prawne, a bezpieczeństwo żywności powinny mieć „bardziej prawdziwy duch. „.
W życiu mniej więcej napotkaliśmy pewne problemy związane z bezpieczeństwem żywności.Ale w rzeczywistości im mniej konsumentów, tym bardziej nie zwracają na to uwagi.Kiedy każdy może uczestniczyć w nadzorze bezpieczeństwa żywności, są oni karzeni razem, gdy pojawiają się razem, aby takie incydenty miały miejsce mniej.
Ponadto sprzedaż wygasłej żywności faktycznie odzwierciedla zaniedbanie zarządzania towarami w supermarkecie.W codziennych operacjach najważniejszą pracą personelu jest sprawdzenie okresu trwałości każdego produktu, zwłaszcza żywności, takich jak produkty chlebowe i mleczne, takie jak chleb i produkty mleczne.Aby zapewnić bezpieczeństwo żywności konsumentów i uniknąć kontrowersji spowodowanych okresem trwałości, nawet zejdą z półek z wyprzedzeniem, aby poradzić sobie ze wszystkimi żywnością spożywczą.Warto promować i uczyć się.
(Źródło: Polar News)
Raport/informacja zwrotna